Amb la rehabilitació i l’adaptació de l’antic pont del tren de Tortosa, la via verda és ara més accessible per a tothom. De fet, fa unes setmanes vaig poder gaudir d’un passeig amb bici i, malgrat que l’experiència va ser bona, vaig marxar pensant amb les possibilitats que hi ha i que no s’estan explotant. A ciutats com Barcelona i Madrid estan tenint molta tirada iniciatives com el “Eat Street” o el “Palo Alto Market” en les que durant un dia es concentren projectes gastronòmics, culturals i d’oci amb un format de fira a l’aire lliure. La seva filosofia és la de redefinir el comerç, recuperar l’essència del mercat al carrer i donar visibilitat a formats alternatius de qualitat. La via verda crec que podria incorporar alguna iniciativa similar per dotar-la esporàdicament de més contingut per als seus visitants.
Imagineu per un moment una via verda que un diumenge de cada mes recreés un punt de confluència on els seus passejants poguessin fer un stop al camí i gaudir d’una experiència gastronòmica, cultural o d’oci. Un tram de la via amb una recreació tipus “street market” amb expositors exclusius, actuacions en viu, tallers per a nens i petites terrasses on poden degustar productes de la terra. Un punt de trobada de caire festiu i emissor de talent i sensibilitat per a gaudir-ho amb els cinc sentits.
La Via Verda Market hauria de plantejar-se com una acció estratègica de la ciutat i fins i tot del territori per enfortir la marca Terres de l’Ebre. Per a això, seria fonamental construir una marca potent amb un posicionament ben estudiat per projectar una imatge autèntica i moderna de les nostres terres. Valors com el de talent, qualitat, creativitat i respecte pel medi ambient formalitzarien el paraigües conceptual sota el qual es projectaria tot el seu plantejament. La selecció dels expositors s’hauria de fer sota criteris de qualitat i amb sintonia amb els conceptes i objectius definits, sempre amb la voluntat d’oferir lo millor al visitants i que no acabés essent una fira tradicional com les que estem acostumats.
El market hauria d’aparèixer de la mateixa forma que hauria de desaparèixer, és a dir, sols l’entendria com una actuació efímera que no perjudiqués l’estat i l’encant de la via verda actual. Amb la “Via Verda Market” es reforçaria la marca del nostre territori, s’oferia una nova iniciativa lúdica als ciutadans i es contribuiria a dinamitzar l’activitat econòmica en formats més actuals i de tendència. Hem d’incentivar accions conjuntes entre municipis de les Terres de L’Ebre i deixar de fer la guerra cadascú pel seu costat per assolir reptes identitaris més potents.
Ivan Gas
Recent Comments