La prospectiva, una eina bàsica per la supervivència del comerç

Sabem que en èpoques d’abundància, la gestió de les empreses és purament econòmica; quan més capital injecten, més creixen. Podem dir, que és quan la demanda està en acord amb l’oferta i la producció és el motor que ho mou tot. En canvi, en moments de transformació com els que vivim ara, trobar l’oferta adequada per a un consumidor que és contínuament canviant, la gestió de capital no és suficient. De fet, tenim nombrosos exemples, de marques que han invertit moltíssim en ampliar el seu negoci  conservant la seva oferta i fórmula comercial, i no se n’han sortit. La qüestió és que en períodes de transformació, la gestió del canvi és el tret decisiu per entrar al mercat. Però què significa “gestionar el canvi”? Significa gestionar un nou context en fase de metamorfosi que no coneixem molt bé perquè encara no està consolidat i no tenim l’experiència prèvia per garantir si la resposta del consumidor serà positiva.

Quan vaig acabar la carrera d’arquitectura a la UPC vaig dedicar un any a l’estudi de tècniques d’anàlisis i estratègia. Entre els professors, vaig poder gaudir de la presència d’alts funcionaris de l’Estat i personalitats que havien ostentat grans responsabilitats en els seus països. I una de les coses més interessants que van ensenyar-me és a construir escenaris futurs. És al que se li diu “prospectiva”. Segons Gaston Berger “la prospectiva és la disciplina que estudia el futur per a entendre’l i influir en ell”. El primer que estaria bé matisar és que Berger en cap moment parla de preveure el futur sinó d’entendre la seva lògica de funcionament. Per tant, en prospectiva no interessa tant el què succeirà sinó el com i el per què. La prospectiva ens serveix llavors per a anticipar-nos a una realitat futura, més o menys pròxima, i d’aquesta forma prendre una situació competitiva més favorable. Avui en dia, una empresa que no gestiona el futur és que no vol reconèixer que vivim en una realitat contínuament alterable  tal com va dir Zygmunt Bauman al seu llibre “Temps líquids”.

De de l’any passat, col·laboro amb la Universitat de Barcelona com a professor invitat i tinc el plaer de exposar una de les meves conferències “Les botigues del futur. Una visió prospectiva a 2025”. Les conclusions de la mateixa les aniré publicant en pròxims articles però m’agradaria avançar i dir que ens esperen uns 10 anys que ni ens ho podem imaginar. Tecnologies com la intel·ligència artificial i la realitat augmentada que des de tan i tan de temps que en sentim a parlar, aquest darrer any han donat un salt enorme i ja no són una utopia. El sector de la moda és un dels àmbits pioners en incorporar tot avenç tecnològic i la forma de comprar canviarà. El comerç en general li seguirà el fil i el canvi serà imparable. És hora de posar-nos el cinturó que venen corbes.

 

Ivan Gas

Etiquetes: ,

Deixa un comentari