Què passaria si us diguessin que el color que escolliu per a la vostra botiga pot repercutir directament en el vostres clients a l’hora de comprar? Els colors transmeten intangibles i afecten a la psicologia de les persones. Per aquest motiu, realitzar una bona elecció pot implicar una avantatge competitiu per als venedors.
El color vermell, per exemple, invita a l’acció i augmenta el ritme del flux sanguini. No és d’estranyar llavors, que empreses de fast food com Mc Donald’s o KFC l’emprin, ja que el seu propòsit és motivar una compra ràpida i impulsiva. El missatge subconscient és el de “compra i marxa”. En canvi, segons un estudi publicat pel Journal of Business Research, els clients són més propensos a tornar a botigues amb paletes de colors blaves que a establiments amb esquemes cromàtics vermells o taronges. El color blau genera un sentiment de confiança i credibilitat. Si us fixeu, és potser el color més utilitzat pels bancs (Banc Sabadell, BBVA, La Caixa…). Res és casual. Ni casual deu ser que la indumentària de la Policia també ho sigui…
Segons la nacionalitat, cultura o franja d’edat del client, les preferències solen canviar tot i que es solen regir per pautes similars. Els adolescents tendeixen a preferir gammes més cridaneres, els sud-americans més càlides o els nòrdics colors més clars, per exemple. Fins fa pocs anys, la majoria d’interiors dels hospitals eren de color blanc. Actualment, en canvi, hi ha una tendència d’introduir colors més alegres ja que està demostrat que grans superfícies blanques poden provocar avorriment, inquietud i un cert estrès als seus usuaris.
Al final, l’èxit d’un comerç no està determinat pel color que predomina a l’espai, sinó per com el client reacciona a aquell color. Molts cops l’empresari és qui vol decidir el color del seu establiment pensant que es tracta d’una qüestió purament estètica però, com hem vist, el color es pot utilitzar com una eina estratègica. Que una botiga vengui o no vengui, depèn de detalls com aquest. Una botiga d’èxit és el resultat de la fusió de múltiples disciplines com l’arquitectura, el disseny, la psicologia i el màrqueting treballant transversalment sobre un model de negoci, un target i unes tendències de compra consolidades o emergents.
Ivan Gas
Recent Comments