Els millennials: de compradors a venedors

L’any 1996 Nike va fer una oferta estratosfèrica per adquirir el patrocini de la pilota de la Lliga de Futbol Professional (LFP). La multinacional americana justificava la seva oferta raonant que l’esfèric era qui tenia el major minutat durant tot el partit i que sols per aquest motiu tenia un potencial comercial encara per explotar. D’això ja fa 20 anys i molts la van catalogar com una acció descabellada, bàsicament per insòlita, però la realitat és que va ser una estratègia de màrqueting magnífica i va crear un precedent. La pilota va passar de ser un passiu dintre del món de l’esport a ser un actiu molt apreciat.

Aquest cas de Nike m’agrada posar-lo d’exemple per explicar com el consumidor també ha abandonat el segon pla per a ser protagonista. En anteriors articles he mencionat que les grans empreses, en aquesta darrera dècada, han començat a situar al client al centre de la seva estratègia per oferir-li una atenció i un servei adaptat a la seves necessitats. El client té el poder de decisió i vol que les marques el tractin de forma especial i li ofereixen productes fets a mida. Abans, la comunicació entre marca i consumidor era unidireccional; les marques oferien la seva cartera de productes i els clients compraren el que hi havia. Ara no. La comunicació és bidireccional i el consumidor formalitza la demanda. El client té poder. Les disrupcions d’aquest tipus en models de negoci tarden en aparèixer però quan ho fan trenquen les regles de joc i alteren el statu quo del sector en qüestió.

L’evolució del consumidor no sols no s’ha aturat sinó que està donant un gir de 180º. Alguns consumidors s’estan convertint en venedors de les pròpies marques a qui compraven. Com? Si, així mateix. Els millennials (aquella generació perduda segons molts) nascuts entre 1981 i 1995 estan creant negocis rendibles i impensables anys passats. Tenen formació acadèmica i una gran habilitat en entendre i aplicar la tecnologia. Un perfil d’emprenedor millennial és el de les bloggers, noies que es dediquen a ensenyar com és el seu estil de vida, la seva llar i com cuiden a les seves criatures. Algunes d’elles s’han creat la seva pròpia marca personal, han sabut treure-li suc a les xarxes socials i han generat una audiència increïble, envejable per a moltes grans empreses. Tenen un estil particular i molt encarat a les tendències de moda i decoració, i comuniquen d’una manera molt pròxima que provoca que tinguin un gran quantitat de seguidores incondicionals expectants dels seus consells i recomanacions. Aquesta figura de noia amb vida sociodigital és un d’aquests nous negocis que sols poden ser creats per millennials. I on està el negoci? Les marques les contracten per publicitar els seus productes i exposar-los integrats a casa seva. L’efectivitat de la promoció rau precisament aquí, que l’article el gaudeix a casa seva el que per a les seves fans és una referent i amiga.   Una blogger d’èxit pot disposar de 100.000 seguidors que tenen canal directe i interactuen amb ella diàriament, el que a dia d’avui és una mina d’or ja que la seva audiència és participativa i fidelitzada.

És una època de canvis accelerats i impensables que pot fer a pedaços qualsevol realitat implantada i que d’un dia per un altre, com acabem d’explicar avui, converteix en protagonista a qui menys en ho esperem.

 

Ivan Gas

Etiquetes: ,

Deixa un comentari